Ułatwienia dostępu

Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa PODPROGRAM 2019 – efekty

1.   Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie  grudzień 2019 – lipiec 2020.

2.    Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:

·           groszek z marchewką

·           fasola biała

·           koncentrat pomidorowy

·           buraczki wiórki

·           powidła śliwkowe

·           sok jabłkowy klarowny

·           makaron jajeczny

·           makaron kukurydziany bezglutenowy

·           ryż biały

·           kasza gryczana

·           herbatniki maślane

·           mleko

·           ser podpuszczkowy dojrzewający

·           szynka drobiowa

·           pasztet wieprzowy

·           filet z makreli w oleju

·           cukier biały

·           olej rzepakowy

·           gołąbki w sosie pomidorowym

 

3.  Pomoc żywnościowa trafiła do 380 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.

4.  Wydaliśmy osobom potrzebującym:

22,13 ton żywności;

1900  paczek żywnościowych;

5. W ramach Podprogramu 2019 dla  osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono  warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:

• Ekonomiczne

• Kulinarne