Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa PODPROGRAM 2019 – efekty
1. Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego przy współpracy Bankiem Żywności w Olsztynie realizowała/ło Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa Podprogram 2019 współfinasowany z Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym, którego celem było zapewnienie najuboższym mieszkańcom Polski pomocy żywnościowej oraz uczestnictwa w działaniach w ramach środków towarzyszących w okresie grudzień 2019 – lipiec 2020.
2. Osoby potrzebujące otrzymały bezpłatnie artykuły spożywcze:
· groszek z marchewką
· fasola biała
· koncentrat pomidorowy
· buraczki wiórki
· powidła śliwkowe
· sok jabłkowy klarowny
· makaron jajeczny
· makaron kukurydziany bezglutenowy
· ryż biały
· kasza gryczana
· herbatniki maślane
· mleko
· ser podpuszczkowy dojrzewający
· szynka drobiowa
· pasztet wieprzowy
· filet z makreli w oleju
· cukier biały
· olej rzepakowy
· gołąbki w sosie pomidorowym
3. Pomoc żywnościowa trafiła do 380 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej z terenu województwa Warmińsko-Mazurskiego.
4. Wydaliśmy osobom potrzebującym:
22,13 ton żywności;
1900 paczek żywnościowych;
5. W ramach Podprogramu 2019 dla osób korzystających z pomocy żywnościowej przeprowadzono warsztaty edukacyjne w ramach działań towarzyszących:
• Ekonomiczne
• Kulinarne