Ułatwienia dostępu

Podsumowanie współpracy z Bankiem Żywności - Podprogram 2016

 

1.     W ramach POPŻ Podprogram 2016, który był realizowany w okresie sierpień 2016 - czerwiec 2017, skierowany do osób potrzebujących trafiły takie produkty jak makaron jajeczny 5 kg,  ryż biały 5 kg, herbatniki 2 kg, mleko UHT 9 l, ser podpuszczkowy dojrzewający 2,4 kg, groszek z marchewką 3,20 kg, fasola biała 3,20 kg, koncentrat pomidorowy 1,28 kg, powidła śliwkowe 1,20 kg, gulasz wieprzowy z warzywami 4,25 kg, filet z makreli w oleju 1,36 kg, szynka drobiowa 2,70 kg, szynka wieprzowa 0,3 kg, pasztet wieprzowy 0,16 kg, cukier biały 4 kg, olej rzepakowy 4 l.

2.     Pomoc żywnościowa trafiła do 350 osób znajdujących się w trudnej sytuacji życiowej.

3.     Wydaliśmy osobom potrzebującym:

·         19,7 ton żywności;

·         1750 paczek żywnościowych;

 

 

4.     W ramach Podprogramu 2016 osoby korzystające z pomocy żywnościowej miały możliwość wzięcia udziału w działaniach towarzyszących zorganizowanych przez Bank Żywności w Olsztynie. W ramach tych działań przeprowadzono warsztaty edukacyjne, tj. Rodzinne gotowanie z wykorzystaniem sezonowości produktów (21.02.2017 r.) oraz Jedz z głową (29.11.2016 r.).