Warsztaty kulinarne dla osób korzystających z żywności z POPŻ 2014-2020

4.09.2020 r. w parafii pw. Matki Bożej Królowej w Miłkach odbędą się warsztaty edukacyjno kulinarne, na które chętnie zapraszamy. W programie:

8.00-11.00 edukacja ekonomiczna

11.10-14.10 program edukacyjny - przeciwdziałanie marnowaniu żywności

14.30-17.30 warsztaty kulinarne

Ilość miejsc ograniczona - 25 osób. Zapisy u proboszcza parafii w Miłkach.

REKRUTACJA do projektu "Rodzinne więzi" trwa od 17.08.2020 r. do 14.09.2020 r.

Zachęcamy wszystkie rodziny zamieszkałe na terenie Gminy Miłki do wzięcia udziału w projekcie "Rodzinne więzi" projektu realizowanego przez Stowarzyszenie Monti w partnerstwie z Fundacją "Rodzinna Stacja" przy pomocy Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Miłkach.  Warunkiem uczestnictwa w projekcie jest spełnienie poniższych kryteriów ( nie muszą być wszystkie):

1. Osoby/rodziny korzystające ze wsparcia Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Miłkach.
2. Osoby/rodziny znajdujące się w trudnej sytuacji życiowej,zagrożone ubóstwem lub wykluczeniem społecznym.
3. Osoby/rodziny z problemami opiekuńczo - wychowawczymi, rodzice wykazujący trudności w wypełnianiu funkcji opiekuńczo - wychowawczych.
4. Osoby/rodziny posiadające orzeczenie o niepełnosprawności.
5. Osoby rodziny korzystające z Programu Operacyjnego Pomoc Żywnościowa 2014-2020 (PO PŻ).
6. Rodziny wielodzietne

Wsparcie rodzin będzie obejmowało pomoc m.in. prawno - obywatelską, rodzinną, psychologiczną, wsparcie terapeutyczne dla osób i członków rodzin dotkniętych problemem alkoholowym i współuzależnieniem, szkołę dla rodziców, terapię logopedyczną, treningi/warsztaty psychospołeczne. Dodatkowo planowane są animacje dla dzieci i ich rodzin oraz wspólne wyjazdy.

Specjalista przyjedzie do Ciebie do domu, bądź umówi się w dogodnym dla Ciebie miejscu!!!!!

Więcej informacji na temat projektu można otrzymać pod nr. tel. 87 555 90 50 u Pani Mileny Machejko oraz Eweliny Byrwa oraz w siedzibie Gminnego Ośrodka Pomocy Społecznej w Miłkach.

Drodzy Rodzice!

Przypominamy, że przyznane uprawnienia do świadczeń wychowawczych obowiązują do 31.05.2021 r.

 

Wnioski na nowy okres zasiłkowy 2021/2022 będą przyjmowane:

 

       od dnia 01.02.2021 r. - w formie elektronicznej (PIU/Banki/ZUS)

       od dnia 01.04.2021 r. - w formie tradycyjnej (papierowej)

 

Podkategorie

  • BŻ Aktualności

    Program Operacyjny Pomoc Żywnościowa 2014-2020 [POPŻ] współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym.

    PO PŻ przyczyniać się będzie do ograniczania ubóstwa poprzez zwiększenie bezpieczeństwa żywnościowego osób najbardziej potrzebujących i realizację działań na rzecz włączenia społecznego.

    Pomoc w ramach PO PŻ kierowana jest do tych osób i rodzin, które z powodu niskich dochodów nie mogą zapewnić sobie/rodzinie odpowiednich produktów żywnościowych (posiłków) i dlatego też trafiać będzie do ograniczonej liczby osób znajdujących się w najtrudniejszej sytuacji (określonej przesłankami z art. 7 ustawy o pomocy społecznej oraz poziomem dochodów odniesionych do procentowej wartości odpowiedniego kryterium dochodowego określonego w tej ustawie), stanowiąc systematyczne wsparcie. Pomoc udzielana będzie w postaci artykułów spożywczych lub posiłków, które będą przekazywane osobom najbardziej potrzebującym bezpłatnie.

     

    Organizacje realizujące proces dystrybucji artykułów spożywczych wśród osób najbardziej potrzebujących zobowiązane są prowadzić działania w ramach środków towarzyszących mające na celu w szczególności:

    1. włączenie osób doświadczających deprywacji materialnej w funkcjonowanie społeczności lokalnych,
    2. pomoc towarzyszącą niezbędną do zaspokajania podstawowych potrzeb życiowych osób korzystających z pomocy żywnościowej (z wyłączeniem pomocy rzeczowej),
    3. wzmacnianie samodzielności i kompetencji w zakresie prowadzenia gospodarstwa domowego.

    Poza powyższymi działaniami realizowanymi w ramach działań statutowych organizacji, prowadzone będą również działania współfinansowane ze środków Unii Europejskiej w ramach Europejskiego Funduszu Pomocy Najbardziej Potrzebującym w formie:

    1.    warsztatów kulinarnych dla różnych grup pokoleniowych z udziałem ekspertów kulinarnych, kuchmistrzów i dietetyków pokazujących różne możliwości przygotowania potraw i wykorzystania artykułów spożywczych,

    2.    warsztatów dietetycznych i dotyczących zdrowego żywienia,

    3.    programów edukacyjnych mających na celu zapoznanie z zasadami zdrowego odżywiania i przeciwdziałania marnowaniu żywności,

    4.    warsztatów edukacji ekonomicznej (nauka tworzenia, realizacji i kontroli realizacji budżetu domowego, ekonomicznego prowadzenia gospodarstwa domowego, z uwzględnieniem wszystkich finansowych i rzeczowych dochodów rodziny, w tym darów żywnościowych),

    5.    inne działania o charakterze indywidualnym i zbiorowym charakterze akcyjnym lub cyklicznym, mające na celu włączenie społeczne najbardziej potrzebujących wynikające z potrzeb zgłaszanych przez uczestników biorących udział w programie POPŻ.

    Dodatkowo, każda z organizacji partnerskich regionalnych (OPR – np. Banki Żywności) i organizacji partnerskich lokalnych (OPL – m.in. organizacje partnerskie Banków  Żywności) we współpracy z ośrodkami pomocy społecznej (OPS) zobowiązana jest:

    1.      dostarczać odbiorcom pomocy informacje o miejscach, w których osoby mogą skorzystać z działań w ramach projektów EFS oraz pomoc osobom potrzebującym w korzystaniu z takich działań,

    2.      współpracować z OPS w celu udzielenia pomocy osobom korzystającym ze wsparcia FEAD na drodze do aktywizacji społecznej,

    3.      oceniać w uzgodnieniu z OPS czy poszczególne osoby objęte pomocą żywnościową wymagają wsparcia aktywizacyjnego oraz informować odbiorców końcowych o możliwościach uzyskania takiego wsparcia ze środków EFS w poszczególnych regionach (informowanie o możliwości uczestnictwa w konkretnych projektach),

    4.      kierować osoby zgłaszające chęć korzystania z pomocy żywnościowej do OPS celem oceny w zakresie możliwości objęcia wsparciem aktywizacyjnym.

    Pomoc Żywnościowa jest dystrybuowana z Banków Żywności  [Organizacja Partnerska Regionalna – OPR] do Organizacji Charytatywnych [Organizacji  Partnerskich Lokalnych – OPL].